Do góry

Desery Przepis na:

Babciny drożdżowy z kruszonką

Babciny drożdżowy z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2736

Dodano:

Odsłon: 668

Dzisiaj zdradzę Wam rodzinny przepis na udany placek drożdżowy. Jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest bardzo wilgotne, doskonale smakuje ze świeżymi owocami, a najlepsza w nim jest kruszonka. Doskonale pamiętam jego smak, gdy piekła go moja Babcia. Teraz to moja Mama go pieczę, gdy przyjeżdżamy na weekend. Ostatnio i mnie nawet się zdarzyło. Najlepszy jest jeszcze cieplutki. Zapraszam :)

Składniki

  • CIASTO
  • Jajko 1 szt. duże
  • Żółtka 4 szt.
  • Cukier 4 łyżki
  • Margaryna Palma 125 g.
  • Śmietana kwaśna (najlepiej zebrana z mleka) 3/4 szklanki
  • Drożdże świeże 4 dag.
  • Mąka tortowa 35-40 dag.
  • Sól szczypta
  • Ulubione owoce
  • KRUSZONKA
  • Masło 250 g.
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Mąka wrocławska 30 dag.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. KRUSZONKA

    Mąkę wrocławską przesiać przez sitko, dodać kostkę masła i wyrobić kruszonkę (najlepiej rękoma). Po wstępnym wyrobieniu dodać cukier i dalej rozkruszać do uzyskania odpowiedniej masy.

  2. CIASTO

    Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i zostawić do wyrośnięcia.

    W międzyczasie w osobnym garnuszku rozpuścić margarynę, dodać śmietanę i podgrzać na małym ogniu mieszając.

    Do drożdży wbić jajko i dodać żółtka, całość dokładnie wyrobić drewnianą kopystką, dosypując powoli pozostałą część cukru.

    Następnie do rozrobionych jajek wsypać przesianą mąkę z szczyptą soli i wlać powoli rozpuszczony tłuszcz (margarynę ze śmietaną) i wyrabiać mocno ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza.

    Po wyrobieniu zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawiać do ponownego wyrośnięcia. Na koniec posypujemy owocami i wyrobioną kruszonką.



  3. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 min. (po ok. 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-150 stopni).

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń