Do góry

Przekąski Przepis na:

Babeczki imprezowe na 3 sposoby

Babeczki imprezowe na 3 sposoby

Autor: przypalonegary

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 89

Dodano: 05.12.2017

Odsłon: 16974

Kruche wytrawne babeczki zawsze robią wrażenie na gościach. Świetne na imprezę, zakąska na jeden kęs. W zależności od wielkości foremek, możemy z przepisu przygotować od 40 do nawet 70 babeczek.

Składniki

  • Ciasto: mąka 250 g
  • Masło 120 g
  • Jajko 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Pasta brokułowa: ugotowane brokuły 250 g
  • Feta 150 g
  • Serek śmietankowy typu Almette 1/2 opakowania
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Pasta surimi: 3/4 opakowania surimi
  • Mała cebula czerwona
  • Serek śmietankowy typu Almette 3/4 opakowania
  • Pieprz, sól do smaku
  • Czarnuszka łyżeczka
  • Pasta serowa: Ser żólty tarty 150 g
  • Serek śmietankowy typu Almette 3/4 opakowania
  • Garść orzeszków ziemnych
  • Sól, pieprz do smaku
  • Chilli, szczypta kurkumy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowania zaczniemy od babeczek.
    Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche, które następnie schładzamy przez około godzinę w lodówce.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut - do ładnego zrumienienia babeczek.

    Kruche spody pozostawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy pasty.

  2. Pasta brokułowa:
    Ugotowany brokuł kroimy w drobniejsze kawałki. Kilka malutkich różyczek odkładamy na bok do przybrania.
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę i całość blendujemy na w miarę gładką masę. Gdyby okazała się zbyt gęsta - można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego.
    Pasta gotowa.

  3. Pasta surimi:
    Paluszki surimi kroimy w drobną kosteczkę. Kilka większych kawałków pozostawiamy do ozdoby.
    Cebulę drobno szatkujemy. Dodajemy do surimi, łączymy z serkiem śmietankowym i przyprawami. Gdyby pasta okazała się zbyt gęsta, można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego.
    Pasta gotowa.

  4. Pasta serowa:
    Set trzemy na drobnych oczkach. Orzechy blendujemy na drobniejsze kawałeczki. Kilka orzeszków odkładamy na bok do ozdoby.
    Ser, orzeszki, przyprawy łączymy z serkiem śmietankowym. Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego.
    Pasta gotowa.

  5. Na wystudzone kruche spody za pomocą łyżeczki bądź szprychy nakładamy pasty. Ozdabiamy brokułami, surimi i orzeszkami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 grudnia 2017 Super przekąska :)
Takie pychotki i na dodadek w trzech wersjach, to u nas szybko by zniknęły ... nawet te 70 xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń