Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki rabarbarowe

Babeczki rabarbarowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1048

Dodano:

Odsłon: 2073

Wiosna to najpiękniejszy okres w ciągu całego roku. To właśnie wtedy pojawia się mój ulubiony rabarbar ;) Dzisiaj przepis dla tych co wolą ciasto z rabarbarem, ale w mniejszych ilościach ;)

Składniki

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 jajka
  • 125g masła
  • 0,6 szklanki cukru
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do pulpy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rondelka wkładamy pokrojony w kawałki rabarbar i gotujemy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, gdy zacznie puszczać sok. Jeszcze gorący, blendujemy na gładka masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy masło, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wbijamy jajka, wlewamy maślankę, pulpę, i rum. Dokładnie mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Formę na muffinki wewnątrz smarujemy tłuszczem i nakładamy trochę ciasta, które powinno wypełniać otwór w ¾. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ℃ i pieczemy 15 minut na złoty kolor. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń