Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki serowe

Babeczki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Babeczki serowe"

Składniki

  • 25 dag mielonego twarogu
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 szkl. borówek amerykańskich
  • ew. jagód albo innych drobnych owoców (mogą być też mrożone
  • z kompotu)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szkl. kwaśnej gęstej śmietany
  • 2/3 szkl. śmietany kremówki
  • listki mięty do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • na 10 sztuk •: 35 min (bez czasu chłodzenia) •Sztuka: 285 kcal •Cena sztuki: ok. 2 zł.

  2. Borówki przebierz, umyj, osusz. Żelatynę wymieszaj z ok. 1/3 szkl. zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Serek mascarpone zmiksuj z twarogiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz kwaśną śmietanę.

  3. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając ją na małym płomieniu. Kiedy żelatyna przestygnie, dodaj ją do masy serowej, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.

  4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Delikatnie połącz ją z masą serową. Kiedy całość zacznie tężeć, wsyp 2/3 owoców. Wymieszaj. Masę rozlej do 10 foremek na babeczki lub do salaterek. Wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Gotowe babeczki wybij na talerzyki, udekoruj listkami mięty i resztą owoców.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń