Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 3220

Dodano:

Odsłon: 4203

Delikatne muffinki z budyniowym wnętrzem. Do popołudniowej kawki jak znalazł.

Składniki

  • mąka pszenna - 40dag
  • cukier - 15dag + 2 łyżki do budyniu
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 15g
  • olej roślinny - 1/3 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 400ml + 1 szklanka do ciasta
  • budyń waniliowy - opakowanie
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z 400ml mleka odlać trochę do kubka i wymieszać w niej budyń z dwiema łyżeczkami cukru. Resztę zagotować. Rozpuszczony budyń wlać do gotującego się już mleka intensywnie mieszając aż się zagęści. Wyłączamy ogień i można masę ostudzić.

  2. W misce mieszamy jajka, szklankę mleka i olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy suche składniki do mokrych i energicznie wyrabiamy ciasto z pomocą drewnianej łyżki. Gdy masa nabierze aksamitnej struktury jest gotowa do dalszej obróbki. Rozkładamy w formie silikonowej papierowe papilotki. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta - łyżeczkę budyniu i kolejną łyżkę ciasta.

  3. Muffinki pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku (góra, dół) przez około 25 minut. Ozdabiamy przygotowanym lukrem i cukiereczkami lub posypujemy zwykłym cukrem pudrem.

  4. Czerwony lukier widoczny na zdjęciu został zrobiony w ten sposób:

    białko jajka
    cukier puder - 150g
    barwnik spożywczy - czerwony

    Białko ucieramy z cukrem pudrem dodając kropelkę czerwonego barwnika, który należy dokładnie w lukrze rozmieszać. Babeczki smarujemy lukrem gdy zupełnie ostygną.

    Przepis na muffiny kakaowe w linku pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 13 czerwca 2013 Coś w sam raz dla moich pociech. Zostawiam punkcik i zabieram do książki :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń