Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki ze szklaneczki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 269
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 269
Składniki
Żaroodporne szklaneczki (6 szklaneczek po 150 ml i 2 po 250 ml) natłuścić i oprószyć cukrem. Masło utrzeć z solą, cukrem i skórką z pomarańczy. Kolejno wbijać jajka, dodawać 20 dag masy marcepanowej i esencję migdałową.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Sypkie wsypywać porcjami do ucieranej masy. Wymieszać mikserem. Dołożyć posiekaną żurawinę.
Szklanki napełnić ciastem, ale nie do końca, bo babeczki wyrosną w piecu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut (babeczki w mniejszych szklankach) i 35 minut (większe).
Resztę marcepanu zagnieść, zabarwić na różowo, cienko rozwałkować, wykroić motylki. Przykleić je do babeczek dżemem. Poprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco