Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowo-limonkowa z chia

Babka cytrynowo-limonkowa z chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1096

Dodano:

Odsłon: 3445

O B Ł Ę D N A. Lekka, wilgotna, orzeźwiająca i błyskawiczna. Połączenie limonki z cytryną podbiło moje serce. Idealna na Świąteczny stół. Radzę spróbować.

Składniki

  • Babka:
  • 1,5 szklanki (220 g) mąki
  • 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru
  • 1 (16 g) cukier waniliowy
  • 1 kubeczek (180 g) jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki (125 ml) oleju
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 0,5 szklanki (100 g) cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z limonki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Cytrynę oraz limonkę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, a następnie otrzeć skórkę.

    2) W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, nasiona chia oraz sól.

    3) Do drugiej miski wsypać cukier, cukier waniliowy, sórkę otartą z cytrusów oraz jogurt naturalny i wymieszać mikserem.

    4) Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku, a następnie porcjami przygotowane suche składniki. Na koniec dolewamy olej.

    5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

    6) Piec 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    7) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.

    8) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń