Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka drożdżowa z powidłami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Drożdże, po łyżce mąki, cukru i odrobinę mleka utrzyj. Masło stop, ostudź. Żółtka roztrzep z jajkiem i mlekiem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, cukru, masę żółtkową. Wyrabiaj, dodając masło. Odstaw w ciepłe miejsce.
Ciasto ponownie wyrób, rozwałkuj. Posmaruj powidłami, zostawiając wolny pasek. Ciasto pokrój na paski, ułóż w formie, jeden na drugim, dżemem do góry. Przykryj wolnym paskiem ciasta. Odstaw na 20 min. Piecz 40 min w 180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie