Do góry

Przekąski Przepis na:

Babka jarzynowo-śledziowa:

Babka jarzynowo-śledziowa:

Autor:

Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 839

Dodano:

Odsłon: 536

Tak podaną sałatkę można kroić nożem . Ładnie się prezentuje na świątecznym stole.

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 średni seler
  • 2 małe kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 3 ugotowane jajka
  • 3 płaty śledziowe
  • 1 winne jabłko
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki startego, żółtego sera
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina soli i cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Śledzie moczymy krótko -powinny być słone.
    Jajka i warzywa po ugotowaniu pokroić w kostkę.
    Cebulę po pokrojeniu sparzyć gorącą wodą, dokładnie osączyć na sicie.
    Kiszone ogórki obrać i dopiero pokroić.
    Wszystkie składniki umieścić w misce. Na końcu dodać pokrojone w kostkę śledzie.
    Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Po ostudzeniu-połączyć z majonezem. Wymieszać i przełożyć do niewielkiej foremki babkowej. Umieścić na noc w lodówce.
    Przed podaniem na kilka sekund umieścić foremkę z sałatką w gorącej wodzi i odwrócić na talerzyku. Udekorować startym, żółtym serem i natką pietruszki.
    Po zastygnięciu-można ją kroić nożem.
    Ładnie się prezentuje na świątecznym stole.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 04 grudnia Helenko, babeczka ekstra. Można się nabrać, czy nie słodka.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

catha 04 grudnia Efektowny pomysł podania. Smaczniutka!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń