Do góry

Desery Przepis na:

Babka kakaowa

Babka kakaowa

Autor: nana

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 33

Dodano: 05.12.2010

Odsłon: 1654

Tania , latwa w wykonaniu i smaczna.., upieczona np. w okraglej blaszce,sprawdza sie jako baza do tortu.

Składniki

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 lyzki kakao
  • 2 szklanki maki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 lyzeczka sody
  • 2 lyzeczki przyprawy do piernika
  • cukier wanilinowy
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielic zoltka od bialek,bialka ubic na piane,dodajac przy koncu ubijania cukier,ubic na sztywno.

  2. Dodac zoltka , delikatnie polaczyc z piana z bialek (lyzka) dodawac stopniowo reszte skladnikow, najlepej lyzka, tak zeby powstala jednolita masa, wylewac na natluszczona i posypana wiorkami kokosowymi blache , wlozyc do lekko nagrzanego piekarnika, piec 30 min.w 170 st.

  3. Mozna pokusic sie o warjacje i do ciasta dodac bakalie, ja pieke w waskiej blaszce co pozwala dwa razy przekroic,posmarowac dzemem, ktory posypuje kokosem , nie zaszkodzi polewa czekoladowa i i jezeli sie uda ,to smakowac w trzecim dniu po upieczeniu. Zycze smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń