Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 67129

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Idealna do herbatki, lub szklanki mleka

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, można przesiać. Masło ubić mikserem na puszystą masę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Dodać olejek waniliowy i ponownie zmiksować. Masa może się zwarzyć (choć mnie się to nie przytrafiło), ale nie należy się tym przejmować. Do powstałej masy dodawać mąkę z proszkiem i solą na przemian z mlekiem, mieszać do momentu połączenia się składników.

  2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao lub roztopioną, przestudzoną czekoladę.

  3. Blaszkę o wymiarach 11x29cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciemną i jasną masę na przemian, wedle uznania i fantazji. NA górze widelcem można zrobić zyg-zaki. Piec w 160 st.C. przez około 70-80min do tak zwanego suchego patyczka.

  4. Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.blox.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 18 czerwca 2012 bardzo się cieszę że tak smakowało :) pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natala02 11 kwietnia 2012 Najlepsza babka na świecie :) Zdecydowanie wygrywa ze wszystkimi robionymi u mnie w rodzinie. Nie jest za słodka, ciemna część jest naprawdę mocno czekoladowa (ja daję 4,5 łyżki kakao), z wierzchu wychodzi delikatnie krucha skórka. Ja nie dodaję aromatu, bo po prostu bardzo nie lubię ciast z takim aromatem.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 31 stycznia 2012 tak, wszystko jest poprawnie- wychodzi bardzo mocno czekoladowa (kakaowa) oczywiście myślę że 3 łyżki by wystarczyły ale ja widać wtedy miałam ochotę na taki mocniejszy aromat. :) pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 31 stycznia 2012 babka cudna!!!ale nie na moje możliwości:-( moje babki to zakalce:-( ,czy napewno ma być 4-5 łyżek kakao a nie 4-5 łyżeczek ?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń