Do góry

Desery Przepis na:

Babka na oleju

Babka na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 4042

Dodano:

Odsłon: 36280

Szybka, łatwa, mokra i smaczna - to ciasto posiada same zalety!

Składniki

  • Mąka pszenna ¾ szklanki
  • Mąka ziemniaczana ¾ szklanki
  • Olej ¾ szklanki
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowania
  • Kakao 1 łyżka
  • Kilka kropel olejku pomarańczowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy białka, stopniowo wsypując cukier. Następnie, ciągle miksując, dokładamy żółtka, cukier wanilinowy, olejek pomarańczowy i olej. Do masy wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników.

  2. Do foremki wlewamy ok. 2/3 masy. Do pozostałej części ciasta dosypujemy kakao i mieszamy, aby masa była jednolita. Powstałą masę kakaową wlewamy do foremki na wierzch jasnej masy. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń