Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa z polewą cytrynową

Babka piaskowa z polewą cytrynową

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7977

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Babka piaskowa z polewą cytrynową"

Składniki

  • po 150 g mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z całej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gotowa polewa cytrynowa
  • posypka cukrowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej. Gdy zmięknie, miksuj 3 minuty, dodając cukier, żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj 2 łyżki soku, skórkę startą z cytryny i pianę ubitą z białek. Wymieszaj.

  2. Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Formę do babki wysmaruj ma słem i oprósz mąką. Wlej masę i piecz ok. 45 minut.

  3. Polewę w torebce wstaw do wrzątku na 10 minut. Wyjmij (zawartość powinna być płynna), odetnij róg torebki, udekoruj babkę polewą i posypką.

  4. RADA: Utrzyj 15 łyżek cukru pudru, z łyżką wrzątku i łyżką soku z cytryny – to najłatwiejszy lukier.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń