Do góry

Desery Przepis na:

Babka śmietankowa

Babka śmietankowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 303

Dodano:

Odsłon: 69

polecam do kawusi...

Składniki

  • Mąka pszenna – 50 dag
  • Jajka – 4 szt
  • Cukier – 30 dag
  • Margaryna – 25 dag
  • Śmietanka 12% - 1 szklanka
  • Kakao – 2,5 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Aromat śmietankowy
  • Tarta bułka do formy
  • Tłuszcz do formy
  • Polewa czekoladowa gotowa
  • Rodzynki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Margarynę utrzeć, dodać cukier żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć.
    Pianę ubić na sztywno i stopniowo delikatnie połączyć z ciastem.
    Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
    Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń