Do góry

Desery Przepis na:

Babka stracciatella w polewie czekoladowej

Babka stracciatella w polewie czekoladowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 490

Dodano:

Odsłon: 216

polecam :-)

Składniki

  • mąka tortowa - 150 g
  • mąka krupczatka - 50 g
  • proszek do pieczenie 2,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • budyń śmietankowy - 2 op
  • margaryna - 200 g
  • cukier - 1 szkl
  • jajka - 7 szt
  • olej - 50 ml
  • wiórki czekoladowe - 80 g
  • gotowa polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiać z proszkiem i szczyptą soli, dodać proszek budyniowy i wymieszać.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Margarynę miękką utrzeć i następnie po łyżce dodawać masę żółtkową cały czas ucierając, na końcu delikatnym strumieniem dolewać olej powoli ucierając cały czas.
    Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkowo-maślanąza pomocą drewnianej łyżki, teraz stopniowo wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem i solą oraz budyniem w proszku, delikatnie mieszamy łyżka. Na koniec wsypujemy wiórki czekoladowe i znów delikatnie mieszamy.
    Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175stC i pieczemy przez ok 45 minut.
    Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odwróconą do góry dnem układamy na desce do przestygnięcia.
    Zimną babkę polewamy polewa czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń