Do góry

Desery Przepis na:

Babka "tulipan"

Babka tulipan

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Babka "tulipan""

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 łyżki maku
  • 1 kisiel trus- kawkowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cytrynowy lukier
  • czekoladowe kamyczki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieram z cukrem na puch. Miksując, dodaję po żółtku. Następnie porcjami wsypuję na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewam olej. Białka ubijam i delikatnie łączę z ciastem.

  2. Ciasto dzielę na 4 równe części. Jedną odkładam, do drugiej dodaję mak, do trzeciej kisiel, a do czwartej kakao – każdą mieszam. Masy wykładam warstwami do silikonowej formy z kominem (o śr. 22 cm). Piekę ok. 50 min w 180 st. (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę polewam lukrem cytrynowym, posypuję kamyczkami.

  3. ok. 65 min + studzenie. 1 porcja ok. 290 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń