Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka w czekoladzie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp obydwie mąki. Dodaj proszek do pieczenia oraz gęstą śmietanę, zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj do masy. Powstałe ciasto podziel na dwie części. Formę do babki (z kominem) wysmaruj tłuszczem oraz wysyp bułką tartą.
Połowę ciasta przełóż do formy. Do reszty dodaj dwie łyżki kakao, wymieszaj. Ciemne ciasto wlej na jasne i delikatnie przemieszaj. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu wyjmij, polej polewą czekoladową i posyp krokantem.
Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 310 kcal, cena 90 gr
Babka upieczona w formie z kominem (piaskowa lub drożdżowa) będzie wilgotna, efektowna i wyjątkowo smaczna, jeśli po ostudzeniu i wyłożeniu na talerz, napełnisz ją w środku bitą śmietaną lub kremem oraz świeżymi owocami (np. truskawkami, bananami, kiwi, winogronami lub mandarynkami).Źródło: Świat kobiety