Do góry

Desery Przepis na:

Babka waniliowo-pomarańczowa

Babka waniliowo-pomarańczowa

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6468

Dodano: 17.03.2013

Odsłon: 34699

Pyszna babka na Wielkanoc

Składniki

  • 20 dkg. mąki pszennej
  • 10 dkg.mąki zieniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dkg. białej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok i skórka otarta z 1 pomaraczy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Roztopić białą czekoladę.

  2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym na puszystą masę Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce roztopionej białej czekolady.Cały czas miksować. Wlać sok z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i wymieszać.

  3. Do masy wsypać wymieszane mąki i miksować na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.

  4. Ubić białka na sztywną pianę i pomału dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.

  5. Formę na babkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką lub zmielonymi migdałami. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok 60 minut, sprawdzając patyczkiem, czy babka jest już upieczona. Patyczek musi być suchy.

  6. Z dwóch łyżek soku pomarańczowego i cukru pudru /ilość cukru na wyczucie/ zrobić lukier i polać babkę. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Babkę można również posypać cukrem pudrem i udekorować wg własnego uznania. SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dziubka 04 kwietnia 2015 Rok temu upiekłam na święta i w tym roku właśnie wyj ęłam z piekarnika.O jej co za zapach !!! Pozdrawiam i Wesołych Świąt. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 25 kwietnia 2014 Babka godna polecenia. Zachwyciła wszystkich smakiem i kolorem. Serdecznie polecam a przepis zabieram do dalszego wykorzystania. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 14 kwietnia 2014 Przepis mi się podoba, na pewno wypróbuję i dam znać jak smakowało rodzince Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Natka86 14 kwietnia 2014 Brzmi smacznie chętnie ją upiekę na Wielkanoc i dam znać jak wyszła i jak smakuje póki co jest już u mnie w książce kucharskiej :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 30 marca 2013 Dziubka jest mi bardzo miło , że babka smakuje i dziękuję za ocenę przepisu. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dziubka 30 marca 2013 Upieklam ja wczoraj, jest rewelacyjna. 5. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 30 marca 2013 Joasiu, myślę, że bez problemu można dać kandyzowaną skórkę pomarańczową , a soku wyciskamy z 1 pomarańczy i dajemy tyle ile wyciśniemy, tak jak napisałam w składnikach.
Życzę smacznego wypieku i wesołych świąt. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joaska555 29 marca 2013 a można dać skórkę kandyzowaną zamiast zwykłej? a jak dużo powinno być tego soku z pomarańczy dodanego do masy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń