Do góry

Desery Przepis na:

Babka z kawałkami czekolady

Przepis dnia 2016-03-10
Babka z kawałkami czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 73904

Dodano:

Odsłon: 3450

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną babkę z kawałkami czekolady, babka jest naprawdę super, babka jest puszysta nie sucha i bardzo smaczna, nie jest też za słodka taka w sam raz (chociaż jeżeli ktoś nie chce dawać tyle cukru pudru to może zmniejszyć ilość). Robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem mi wychodzi także każdemu powinna się udać :) Zostało mi tylko polecić wypróbować przepis.

Składniki

  • użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
  • 200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g śmietany 12% lub 18%
  • 4 jajka rozdzielone żółtka od białek
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g kropelek czekoladowych
  • lub
  • 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:
    Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę.
    Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
    Następnie do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

  2. Białka ubijam na sztywną pianę.
    Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam.

  3. Pieczenie Babki:
    Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
    Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
    Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
    Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
    Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona

  4. Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem .

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń