Do góry

Desery Przepis na:

Babka z makiem i ajerkoniakiem

Babka z makiem i ajerkoniakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 2379

Dodano:

Odsłon: 986

Babka z makiem i ajerkoniakiem, Mięciutka, pachnąca. Smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią maku. Jest na proszku do pieczenia i dość szybko się ją robi. Nie trzeba czekać, aż wyrośnie.

Składniki

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 proszek do pieczenia= 16 g
  • 6 łyżek mleka
  • 400 g masy makowej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek eierkoniaku
  • tłuszcz do formy
  • marcepanowe kartofelki do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszystą pianę. Dodawać jajka po kolei i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, ciągle ucierając.

  2. Formę z kominem nasmarować tłuszczem. Połowę ciasta przełożyć do formy. Do drugiej połowy dodać masę makową, jajka i ajerkoniak. Wymieszać i przełożyć do formy. Za pomocą widelca zrobić marmurkowy wzorek.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babkę piec 50-60 minut do suchego patyczka. Ważne jest, żeby po około 30-40 minutach ciasto nakryć papierem do upieczenia.

  4. Ostygnięte ciasto można posypać cukrem pudrem i podawać z marcepanowymi kartofelkami lub jajeczkami z białej czekolady. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń