Do góry

Desery Przepis na:

Babka zalewana wrzącą margaryną

Przepis dnia 2011-04-22
Babka zalewana wrzącą margaryną

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 519

Dodano:

Odsłon: 8946

Pyszna wielkanocna babka, dobre ciasto na baranka wielkanocnego.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić jajka z cukrem

  2. Zagotować margarynę i wlać wrzącą do ubitych jajek

  3. Nadal ubijając wsypać obydwie mąki, wymieszać, dodać proszek do pieczenia, aromat

  4. Można podzielić ciasto i dodać do 1 części kakao, wtedy będzie babka łaciata. Można też dodać bakalie i powstanie babka z bakaliami. Ciasto przelewamy do formy albo na babkę albo na baranka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dalijka 22 kwietnia 2011 Długość pieczenia zależy od wielkości formy, jeśli w formie na baranka to ok 50 min. w mniejszych formach na babki -krócej najlepiej sprawdzić patyczkiem, jesli ciasto się nie klei, jest gotowe. Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

yann 22 kwietnia 2011 jak długo piec i w jakiej temperaturze?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 08 kwietnia 2010 Dzięki za przypomnienie proporcji. U mnie to było "ciasto zaparzane", które piekłam ze śliwkami.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń