Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana z mięsem

Babka ziemniaczana z mięsem

Autor: anetalili

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 103

Dodano: 10.02.2013

Odsłon: 10783

Znakomite sycące danie w sam raz na chłodne dni

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. To samo robimy z jedną cebulą.

  2. Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ja na patelni z mięsem. Ja nie dodaję już tłuszczu. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  3. Od masy ziemniaczanej staramy się oddzielić jak najwięcej wody. Wybieramy ją za pomocą łyżki. Po uzyskaniu już bardziej gęstej masy dodajemy jajka, mąkę (jeśli nie oddzielamy wody to trzeba jej wsypać znacznie więcej), sól/vegetę, pieprz i sporo majeranku.

  4. Naczynie żaroodporne delikatnie trzeba posmarować olejem. Wykładamy na nie połowę masy ziemniaczanej, a jako drugą warstwę wykładamy przesmażone mięso z cebulą. Całość pokryłam resztą ziemniaków.

  5. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy babkę i pieczemy ją godzinę w 200 stopniach. Smakuje najlepiej z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń