Do góry

Dodatki Przepis na:

Bagietki na zakwasie

Bagietki na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 374

Dodano:

Odsłon: 182

Chrupiąca skórka, delikatny środek...

Składniki

  • 270 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 340 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży świeżych lub suchych
  • 135 ml wody
  • 6 g soli morskiej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zmiksuj na niskich obrotach przy pomocy końcówek w kształcie haka, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

    2. Ciasto uformuj w kulę, przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na około 2 godziny.

    3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części.

    4. Z każdej uformuj bagietkę około 40 cm długości i umieść na oprószonej mąką specjalnej blaszce do pieczenia bagietek.

    5. Przykryj i pozostaw na około 30 minut do napuszenia w temperaturze 25ºC, lub dłużej, powinny mniej więcej podwoić objętość.

    6. Ostrym nożem natnij kilkakrotnie.

    7. Piecz z parą w najwyższej temperaturze piekarnika - około 250ºC przez około 20 - 25 minut.

    8. Wyjmij i wystudź na kratce.

    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń