Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderka

Bajaderka

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 290

Dodano:

Odsłon: 414

Zdarzył mi się zakalec. Bywa. Ale co się ma zmarnować, skoro można zrobić bajaderkę i wszyscy ze smakiem zjedzą? :)

Składniki

  • ok. 1 kg suchego ciasta (lub ciastek, herbatników itp. może być z zakalcem, ale bez mas i galaretek)
  • Bakalie (u mnie paczka rodzynek sparzonych wrzątkiem)
  • słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa nutella z jabłek i gruszek), ok 300 g
  • kilka łyżek rumu (albo aromat)
  • 130 g masła
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 szkl. cukru
  • ewentualnie wiórki kokosowe lub mielone orzechy do obtoczenia albo rozpuszczona czekolada do maczania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto mielimy w blenderze. Masło z mlekiem, cukrem i kakao zagotowujemy w garnku. Czekamy aż trochę przestygnie i wlewamy do ciasta. Dodajemy sparzone rodzynki i inne bakalie według uznania oraz rum. Dalej dodajemy dżem aż masa będzie plastyczna, na tyle żeby dało się formować kulki. (trochę zastygną w lodówce potem). Ja formowałam kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Można je potem obtoczyć w mielonych orzechach lub wiórkach kokosowych albo umaczać w rozpuszczonej czekoladzie, ale ja tego nie robiłam, bo wystarczająco słodkie było i tak :) Gotowe kulki włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 czerwca No i super rozwiązanie na zakalca :D Ja od dziecka uwielbiam bajaderkę :))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń