Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażanowe roladki z kaszą bulgur"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Składniki
Bakłażany umyj, wytrzyj. Odetnij końce, a resztę pokrój wzdłuż na cienkie plastry (ok. 4 mm). Posyp je solą, rozłóż na blasze i odstaw.
Kaszę opłucz zimną wodą na sitku, osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij w rondlu na łyżce oleju. Wrzuć boczek i smaż, aż stanie się chrupiący. Wtedy dodaj kaszę.
Mieszając, smaż ok. 2 min, następnie zalej 300 ml gorącej wody. Dodaj sól do smaku. Rondel przykryj, gotuj na małym ogniu, aż ziarenka zmiękną. Pod koniec dodaj 1/4 pomidorów oraz posiekane kapary. Przypraw pieprzem, wymieszaj. Wystudź. Do zimnego nadzienia wkrusz 1/2 sera feta, dodaj także posiekaną natkę, wymieszaj.
Plastry bakłażana opłucz zimną wodą, osusz na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Przesmaż porcjami plastry. Rozłóż je na blacie. Każdy posmaruj nadzieniem i zwiń w roladkę.
Zawijańce ułóż w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy nałóż resztę pomidorów. Wszystko posyp pozostałą fetą, rozmarynem oraz pieprzem. Piecz 20 min w 180 st.Źródło: Tina