Do góry

Przekąski Przepis na:

Baranek z ciasta drożdżowego

Baranek z ciasta drożdżowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1184

Dodano:

Odsłon: 1437

zapraszam na bloga

Składniki

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 210 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.

    Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Formułujemy kulkę i delikatnie posypujemy wierzch mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość - ok. 1-2 godz).

    Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i robimy mordkę baranka, a następnie robimy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w ślimaki tworząc rogi oraz tułów barana.

    Wciskamy rodzynki, które będą jako oczy. Całość odstawiamy na jakieś 10 min, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy naszą bułkę i pieczemy ok. 20 - 25min. Smarujemy całość żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy jeszcze na 1-2 min do piekarnika.

    Studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń