Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biało-szczawiowy

Barszcz biało-szczawiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 762 Ocena: 14574

Dodano:

Odsłon: 1780

Udane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem

Składniki

  • 200 g wędzonego boczku
  • masło
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • półtora l bulionu warzywnego
  • 2 białe kiełbasy
  • liść laurowy
  • ziarenko ziela angielskiego
  • słoiczek siekanego szczawiu
  • zakwas na barszcz biały z butelki
  • ząbek czosnku
  • śmietana kremówka
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozgrzałem w garnku 2 łyżki masła, wrzuciłem pokrojony w paski boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały.
    Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotowałem jeszcze 5 minut.
    Na koniec dodałem pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zabieliłem śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem, przed podaniem wymieszałem ze sporą ilością posiekanego koperku. Każdą porcję udekorowałem połówkami jajka ugotowanego na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 14 lutego 2017 Cudowny i przesmakowity! :) Jestem oczarowana prezentacją <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 13 lutego 2017 jak przepysznie i przesmacznie ;-) mniammm ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 13 lutego 2017 wspaniałości muszę spróbować tego połączenia na pewno jest nieziemskie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń