Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 6684

Dodano:

Odsłon: 22569

Barszcz czerwony zabielany to nie jest zupa mojego dzieciństwa - po raz pierwszy zjadłam ją rok temu w barku w pracy. Od razu mi posmakowała, więc tym dziwniejsze wydaje się, że dopiero po roku zdecydowałam się na jej zrobienie. Biorąc pod uwagę, że gotowałam barszcz na tak zwanego "czuja", efekt jest fantastyczny! :)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do zimnej wody włożyłam udko kurczaka. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i włożyłam 2 marchewki, pietruszkę, opaloną cebulę, pół selera, garść natki pietruszki, liść laurowy, 2 ziela angielskie i 2 duże buraki pokrojone w plastry. Gotowałam do miękkości, pod koniec soląc do smaku. Po około 1,5 godziny wyjęłam mięso i warzywa, następnie zabieliłam śmietaną 30%. Czas na doprawienie: dodałam sok z połówki cytryny i pół łyżeczki cukru. Do gotowego barszczu włożyłam 4 duże plastry surowego buraka, aby barszcz nabrał mocno różowego koloru.
    Podałam z ziemniakami ugotowanymi w kosteczkę i jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nela55 20 lutego Moja ulubiona zupa ,którą często gotuję w sezonie jesienno-zimowym :)Gotuję na chudym żeberku z kawałkiem wędzonki i koniecznie 2-3 ząbki czosnku przez ok.1 godz.,potem daję jarzyny z pokrojonym burakiem przez ok.30-40 min.Smietana kremówka i ziemniaki puree zwieńczają barszczyk.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 maja 2013 Rzeczywiście taki barszczyk kiedyś często robiłam , moja córka wspomina go z nutką nostalgii , ale nie dawałam liścia i ziela angielskiego . Dzięki za przypomnienie , miłego dnia :))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxymil 14 maja 2013 PYChotka ,uwielbiam ją i otej porze roku wcinam ją bardzo często ,twój przepis też rewelacyjny.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń