Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz z grzybkami i śliwkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 214
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 214
Składniki
Grzyby i śliwki włóż do osobnych garnków i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Potem ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź, oba wywary zachowaj.
Buraki wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Wyjmij, przestudź, obierz i pokrój w cienkie słupki.
Kapustę oczyść, poszatkuj. Zalej wystudzonym wywarem z grzybów i ze śliwek. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj kilka minut. Obierz marchewkę oraz cebulę. Marchewkę zetrzyj, a cebulę posiekaj.
Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę i smaż 2–3 min. Dołóż pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat. Wlej ok. 3 szkl. gorącej wody, gotuj 10 minut.
Dodaj śliwki. Połącz z kapustą i burakami. Przypraw solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz majerankiem. Zagotuj.
120 min (bez czasu moczenia); Porcja: 190 kcal; Cena porcji: ok. 1,50 zł.Źródło: Naj