Do góry

Zupy Przepis na:

Barszczyk Kiszony czosnkowy SAMO ZDROWIE

Barszczyk Kiszony czosnkowy SAMO ZDROWIE

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 556

Dodano:

Odsłon: 8478

Buraczki samo zdrowie ... Chłodny doskonale gasi pragnienie w upalne dni do tego smaczny i zdrowy czego chcieć więcej?? ;) Robiąc barszcz na obiad zawsze obieram więcej buraków i jarzyn i bach do słoja ;) prosta metoda ...

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki i warzywa umyć obrać i pokroić na dowolne dość małe kawałki, układać w słoju połowę buraków na dno resztę warzyw następnie dodać pozgniatane ząbki czosnku przykryć resztą buraków.Wsypać kminek liść laurowy i ziele angielskie oraz dodać chrzan.

  2. ZALEWA; W gorącej wodzie rozpuścić sól ( proporcja 2 litry wody na 1 łyżkę stołową soli ) odstawić do wystygnięcia. Zalać warzywa przestudzoną zalewą, słój przykryć i odstawić na ok 5 dni można przemieszać raz dziennie.

  3. Gdy barszcz będzie już ukiszony przelać do butelki i wstawić do lodówki schłodzić i można się już cieszyć pysznym kiszonym barszczem. SMACZNEGO !!!

  4. Ja dodaję całą główkę czosnku bo bardzo lubię taki czosnkowy barszczyk oczywiście można dodać mniej...będzie łagodniejszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 15 lipca 2011 Wydaje mi się, że ten ukiszony barszczyk będzie dobry. Zwykle do kiszenia buraków dodają kawałek razowego chleba,
tylko gdzie dziś znależć prawdziwy razowiec bez konserwantów i polepszaczy? A dodatek warzyw chyba jest w celu
podniesienia smaku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 15 lipca 2011 Oczywiście można robić bez jarzyn dawniej też tak robiłam ale uważam ze z jarzynami ma pełniejszy smak marchewka dodaje zawsze trochę słodyczy a bardzo lubię delikatnie przenikający smak selera i pietruszki myślę ze dobrze się komponuje z burakami.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajanawakacjach 15 lipca 2011 Ja też robię,ale nigdy nie dawałam tych marchewek i innych jaryzn,czemu to służy?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń