Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszczyk z suszonymi śliwkami z suwalskiej chaty"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
Suszone grzyby i śliwki włóż do osobnych garnuszków i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź, oba wywary zachowaj.
Buraki ugotuj w mundurkach. Przestudź, obierz i pokrój w słupki. Kapustę oczyść, poszatkuj. Zalej wywarem z grzybów i ze śliwek. Gotuj jeszcze kilka minut.
Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę grubo zetrzyj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę, smaż jeszcze 2-3 minuty. Potem dołóż pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat pomidorowy.
Wlej 2-3 szklanki gorącej wody, gotuj na małym płomieniu 10 minut. Do tego dodaj śliwki. Połącz z ugotowaną kapustą i burakami.
Barszcz przypraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i majerankiem, cukrem oraz octem. Ponownie zagotuj.Źródło: Naj