Do góry

Dania główne Przepis na:

Bazyliowe polędwiczki z cebulką

Bazyliowe polędwiczki z cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 653

Dodano:

Odsłon: 88214

Szybkie i naprawdę pyszne! Świetny pomysł na niedzielny obiad :)

Składniki

  • poledwica wieprzowa, ok. 500 g
  • cebula, 3 szt.
  • bazylia świeża, pęczek
  • bazylia suszona, do smaku
  • pieprz, sól, do smaku
  • mąka
  • olej
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz mięso. Pokrój je na 2 cm plastry i rozpłaszcz dłonią (nie trzeba już rozbijać). Mięso posyp sporą ilością pieprzu i suszonej bazylii (nie sól!). Na oleju zeszklij pokrojoną w półplastry cebulę, posól ją. Kiedy będzie już szklista zdejmij ją z patelni.

  2. Mięso oprósz mąką i usmaż na tej samej patelni co cebulę, uprzednio dolewając oleju. Kiedy mięso zrumieni się z jednej strony obróć je i smaż aż puści sok, wówczas w środku będzie różowe. Dodaj cebulę i pokrojoną świeżą bazylię, podsmaż wszystko razem bardzo szybko i zdejmij z ognia póki bazylia nie straciła koloru. Podawaj z ziemniaczanym pure :) Smacznego! (zainspirowała mnie jedna z moich książek kucharskich, ale zmodyfikowałam przepis :) ) Marzec 2010r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 24 kwietnia 2010 nigdy nie pojmę; jak może komuś smakować taka ilość cebuli??? mnie na sam widok cofa :-(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wika11 22 marca 2010 Super to wygląda i na pewno smakuje. Koniecznie muszę przygotować. Oczywiście do ulubionych, bo bardzo lubię polędwiczki. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 21 marca 2010 Dziękuję za miłe komentarze :) Faktycznie jest pyszne :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 20 marca 2010 wyglądają bardzo apetycznie,koniecznie do ulubionych.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń