Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe, wegańskie ciasto Marchewkowe

Bezglutenowe, wegańskie ciasto Marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 705

Dodano:

Odsłon: 743

Jeżeli są jeszcze wśród Was osoby, które uważają, że wypieki bez glutenu, mleka i jajek, nie mogą smakować – to jesteście w błędzie! I to ciasto jest na to najlepszym dowodem. Przepis jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi pyszne i ładnie wyrośnięte.

Składniki

  • NA CIASTO:
  • 3 średnie marchewki (3/4 szk. startej marchewki)
  • 1 i 1/2 szk. mąki bezglutenowej
  • 3 banany
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3/4 szk. cukru
  • 200 ml. oleju orzechowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • DO OZDOBY:
  • cukier puder lub lukier
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach.

  2. Obrane ze skórki banany blendujemy, lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem.
    Następnie ucieramy banany mikserem razem z cukrem.

  3. Dodajemy do masy mąkę, olej orzechowy, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Miksujemy całość, aż uzyskamy jednolitą, bezgrudkową masę.

  4. Do masy dodajemy marchewkę oraz ziarka słonecznika.
    Całość RĘCZNIE (na tym etapie nie używamy juz miksera!) mieszamy, do momentu połączenia się składników.

  5. Foremkę na baby, małą tortownicę (średnica max 20 cm.) lub keksówkę, smarujemy masłem lub olejem roślinnym.
    (Jeżeli wasza forma jest silikonowa, możecie pominąć etap smarowania).
    Przekładamy ciasto do formy.

  6. Wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (funkcja pieczenia: góra/dół).
    Pieczemy 1 godzinę, następnie wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ciastu ostygnąć.

  7. Gotowe ciasto oblewamy delikatnie lukrem, lub opruszamy cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń