Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bezy z kremem czekoladowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Do miski włóż białka z solą, ubijaj mikserem – zaczynając od niskich obrotów, stopniowo przechodząc na średnie, aż do otrzymania sztywnej piany. Potem, nie przerywając miksowania, stopniowo, łyżka po łyżce, dosypuj cukier.
Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana dodaj do niej sok z cytryny, krótko zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na blachę porcje masy bezowej (zachowaj między nimi niewielkie odstępy, gdyż w czasie pieczenia trochę urosną).
Piecz 45-50 min w temp. 130°C (termoobieg). Wystudź w zamkniętym piekarniku.
Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę włóż do szklanej lub metalowej miski, roztop w kąpieli wodnej (miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda – tak, aby jej dno nie dotykało powierzchni wody).
Miękką Kasię Ekstra wymieszaj z brandy. Następnie dodaj wystudzoną czekoladę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Połowę bezików posmaruj kremem czekoladowym, przykryj pozostałymi bezikami.Źródło: Świat i Ludzie