Do góry

Zupy Przepis na:

Biała zupa pomidorowa

Biała zupa pomidorowa

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 2411

Dodano: 13.06.2018

Odsłon: 338

Nie tylko bardzo smaczna, ale i zadziwiajaca swoim kolorem zupa z niewielu skladników, prosta w przygotowaniu, jedyna jej "wada" jest fakt, ze trzeba ja przyrzadzac ok. godziny przed serwowaniem, gdyz tyle mniej wiecej trwa przecedzanie jej przez wilgotna sciereczke. W tym czasie mozna jednak przygotowac drugie danie, albo dodatki do zupy.

Składniki

  • 3/4 kg pomidorów
  • bazylia i tymianek
  • 2 zabki czosnku
  • 2 szalotki
  • 25 ml smietany do zupy
  • 1,5 lyzki masla
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 ziemniak ( jeslli chcemy dodac wlasne chipsy)
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Blendujemy pomidory z bazylia, tymiankiem, czosnkiem, szalotkami, sola, pieprzem i cukrem, a nastepnie wszystko krótko podgrzewamy.

    Pomidorowe puree przecedzamy przez wilgotna sciereczke ulozona na sicie, zbierajac caly plyn z puree. Nie nalezy wyciskac plynu, on musi sam przejsc powoli przez wlókna scierki, dlatego cala procedura trwa ok. godziny.

    Nastepnie gotowac uzyskany jasny plyn tak dlugo, az zredukuje sie do ok. polowy objetosci.
    Dodac smietane i zimne maslo w kawalkach, ale juz po zdjeciu z ognia.



    Wedlug uznania mozemy dodac do zupy chipsy ziemniaczane, ze slodkiego lub normalnego ziemniaka.
    W tym celu nalezy pokroic go na waskie plastry, posypac dowolnymi przyprawami i piec w temp. 150° C po 10 min. z kazdej strony, przewracajac w momencie, gdy brzegi zaczna sie zawijac.



  2. Pomidory które pozostana po przecedzeniu mozna uzyc do przyrzadzenia sosu pomidorowego lub do tradycyjnej wloskiej bruschetty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń