Do góry

Desery Przepis na:

Biało-czerwony przekładaniec

Przepis dnia 2018-06-17
Biało-czerwony przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1478

Dodano:

Odsłon: 8879

Ciasto jest bardzo smaczne, proste w wykonaniu i efektownie się prezentuje. Składa się z biszkoptu na białkach, musu jabłkowo-truskawkowego i bitej śmietany. Polecam:)

Składniki

  • Biały biszkopt:
  • Białka jaja kurzego - 5 szt
  • Cukier - 1 szklanka
  • Mąka tortowa - 5 łyżek
  • Mąka ziemniaczana - 3/4 szklanki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Poncz:
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Mus jabłkowo-truskawkowy:
  • 4 duże jabłka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Woda - 4 łyżki
  • Bita śmietana:
  • Śmietana 30 % - 500 ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Woda - 1/4 szklanki plus trzy łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biały biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli na gęstą masę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać ocet. Następnie delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Umieścić ciasto w formie o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

  2. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół i naponczować obie części wodą rozmieszaną z sokiem cytrynowym i cukrem.

  3. Mus jabłkowo-truskawkowy:
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podprażyć z czterema łyżkami wody na niewielkim ogniu. Po zdjęciu rondelka z ognia jabłka wymieszać z galaretkami i odstawić na pół godziny. Połowę przestudzonego musu jabłkowego wyłożyć na jedną warstwę biszkopta, przykryć drugą warstwą i wyłożyć drugą połowę musu.

  4. Bita śmietana:
    Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodając wystudzoną żelatynę.

  5. Wykończenie ciasta:
    Masę śmietanową wyłożyć na ciasto (można wycisnąć szprycą) i wstawić całość do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować listkami melisy lub mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń