Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z kiszonej kapusty i grzybami - na golonce

Bigos z kiszonej kapusty i grzybami - na golonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2520

Dodano:

Odsłon: 200

Jak zrobić bigos na golonce - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Pamiętajcie, że wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest najlepszy. Długie gotowanie zapewnia nie tylko lepszy smak bigosu, ale także uzyskuje on piękny i głęboki kolor. Korzystajcie z przepisu na ten bigos i ulepszajcie go! Polecam.

Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 golonka wieprzowa
  • 4 średnie cebule
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 duża marchew
  • kilka wędzonych śliwek
  • 300g karkówki
  • 300g boczku wędzonego
  • 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy
  • nieduży kawałek słoniny (ok. 50g)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek jagód jałowca
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki czerwonego, słodkiego wina
  • pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Golonkę umyć i oczyścić.

    Kapustę odcedzić z nadmiaru soku (można ją dodatkowo przepłukać zimną wodą), pokroić.

    Marchew obrać i pokroić w plastry.

    Cebulę obrać : 2 cebule posiekać, a 2 pokroić w ćwiartki.

    Grzyby namoczyć w wodzie.

    Karkówkę pokroić w duże kawałki.

    Boczek i słoninę pokroić w kostkę.

    Kiełbasę pokroić w plastry.

  2. Golonkę i karkówkę włożyć do garnka, dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki, namoczone wcześniej grzyby oraz liście laurowe i zalać wodą, w takiej ilości, aby mięso znalazło się ok. 2 cm pod jej powierzchnią. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny - wyjąć mięso, grzyby i cebulę z wywaru.

    Po ostudzeniu oddzielić mięso z golonki od kości, a karkówkę pokroić na mniejsze kawałki.
    Grzyby pokroić w paseczki.

  3. Do wywaru z gotowania mięsa dodać kiszoną kapustę, jagody jałowca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i marchew - dusić na małym ogniu przez minimum 1 godzinę.

  4. Na patelni wytopić pokrojoną słoninę oraz boczek, dodać posiekaną cebulę - podsmażyć na złoty kolor.

  5. Do kapusty dodać podsmażoną słoninę z boczkiem i cebulą, kiełbasę, grzyby oraz mięso z golonki i karkówki - dusić na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez minimum 1 godzinę. Mniej więcej w połowie tego czasu do bigosu wlać czerwone wino i wrzucić wędzone śliwki.

    Bigos doprawić solą, pieprzem i cukrem.

  6. Po uduszeniu kapustę posypujemy około 3 łyżkami bułki tartej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - bigos zapiekamy przez ok. 20 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 stycznia Powiem szczerze, że zawsze osobno to jadłem ;) Teraz czas wypróbować to zapowiadające się pysznie połączenie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 stycznia Pycha <3 Uwielbiam golonkę i bigos, więc biorę to połączenie <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 12 stycznia wygląda obłędnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń