Do góry

Desery Przepis na:

Bigos ze śliwkami kalifornijskimi

Bigos ze śliwkami kalifornijskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Bigos ze śliwkami kalifornijskimi"

Składniki

  • kg białej kapusty
  • 1 i 1/2 kg kiszonej po garści śliwek kalifornijskich i podgrzybków
  • 2 średnie jabłka
  • 25 dag łopatki wieprzowej
  • 25 dag wołowiny
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 3 laski kiełbasy (chłopska i podwawelska)
  • 3 cebule
  • 3 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego. Przyprawy: po 5 kulek: czarnego pieprzu
  • ziela jałowca
  • liścia laurowego i ziela angielskiego
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu lub tymianek
  • bazylia i rozmaryn
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z dużą ilością mięsa jest według mnie najlepszy. Alicja Dominik z Bydgoszczy

  2. Białą poszatkowaną kapustę zalewam małą ilością wrzątku, solę, gotuję do miękkości, przecedzam. Oddzielnie gotuję kiszoną kapustę, przecedzam, wodę zostawiam. Pokrojone w kostkę mięso podsmażam na oleju, lekko solę.

  3. Przesmażam pokrojony boczek, cebulę i kiełbasę w talarkach. Do garnka wkładam obie kapusty, mięso, kiełbasę, cebulę z boczkiem, pokrojone w paseczki ugotowane grzyby. Dolewam wywar grzybowy, ziele, liście, jałowiec, pieprz, przyprawę do bigosu i pokrojone namoczone śliwki.

  4. Gotuję ok. 2 godz. pod przykryciem, mieszając. Dodaję przesmażone starte jabłka, przecier i gotuję jeszcze 30 minut.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń