Dania główne Przepis na:
Bigos zwany hultajskim

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 13990
Dodano: 02.12.2018
Odsłon: 1357
Składniki
- 1 kg odciśniętej z nadmiaru soku kwaszonej kapusty
- 1 średniej wielkości główka posiekanej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki smalcu
- 4 udka z kurczaka
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 30 dag szynki gotowanej
- 30 dag boczku
- 5 dag suszonych grzybów
- 10-15 szt. suszonych śliwek
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyżki cukru
- sól i pieprz
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kapustę kiszoną, udka z kurczaka, łopatkę wieprzową pokrojoną w grube plastry, suszone grzyby, pokrojone w drobne kawałeczki suszone śliwki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 40-60 minut, co jakiś czas mieszając aby kapusta nie przywarła do dna.
-
Po około jednej godzinie wyjmujemy mięso z kapusty i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy poszatkowaną białą kapustę, startą na tarle o grubych oczkach marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i nadal gotujemy przez około 15-20 minut.
-
Po upływie te czasu do kapusty dodajemy rozdrobnione mięso, podsmażony na smalcu boczek z cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę.
-
Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, następnie odstawiamy do chłodnego miejsca do następnego dnia. Nazajutrz gotujemy bigos około 15 minut i ponownie odstawiamy do dnia następnego. Na trzeci dzień gotujemy bigos przez 15 minut i możemy zacząć pałaszować nasz bigos. Oczywiście bigos można jeść już pierwszego dnia, ale najlepiej smakuje jeżeli odstoi parę dni. Ja czasami gotuję go nawet przez tydzień. Smacznego!
Komentarze do przepisu (16)

babcitereskiciasta 04 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Bigos I Klasa, pycha.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 04 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny i pieknie wyglada.Ja dodaje jeszcze male jablko. Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 02 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha, pycha. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 02 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Bigos jak to bigos, jak można go nie lubić :)Pychotka na maxa :D Odpowiedzi: 5 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 02 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda ten hultajski bigosik :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 02 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Ale bogaty bigos! Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz