Do góry

Dania główne Przepis na:

Biryani z kurczaka

Przepis dnia 2011-09-23
Biryani z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 409

Dodano:

Odsłon: 5716

Proste i smaczne danie, podawane i gotowane w wielu wersjach w zaleznosci od regionu Indii

Składniki

  • Nogi z kurczaka, 4
  • ryz ugotowany, okolo 0.5 kg
  • cebula duza, 4
  • czosnek, duzo
  • imbir drobno posiekany, 2 lyzki
  • chilli, zalezy jak kto lubi
  • kolendra posiekana, peczek
  • jogurt, 300 - 400 g
  • lisc laurowy, 2
  • kardamon zielony, 4
  • cynamon, laska
  • sol,pieprz, do smaku
  • przyprawa Garam Masala, duza lyzka stolowa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy wode z lisciem laurowym, kardamonem i cynamonem. Dorzucamy ryz i gotujemy az ryz bedzie gotowy ale lekko twardy. Odcedzamy i chlodzimy zimna woda

  2. Cebule smazymy na patelni az bedzie przypalona. Jezeli ktos chce moze ja usmazyc w glebokim oleju az bedzie chrupiaca. Chlodzimy cebule.

  3. Czosnek, imbir, kolendre, chilli i zimna cebule i garam masala mieszamy z jogurtem, dodajemy sol i pieprz

  4. Nogi z kurczaka dzielimy na 2 czesci i marynujemy we wczesniej przygotowanym jogurcie z przyprawami itd. Najlepiej przez cala noc

  5. Ukladamy nogi w brytfance razem z calym jogurtem, na wierzch ukladamy ryz. Piekarnik 160 stopni , na okolo poltorej godziny. Pod folia aluminowa, Serwujemy z zimnym jogurtem zmieszanym z pokrojonym ogorkiem i mieta, lub salatkami badz co kto lubi . Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń