Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt

Biszkopt

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2395

Dodano:

Odsłon: 36889

Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Samo dno tortownicy o średnicy 22 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

  2. Żółtka oddzielić od białek. Schłodzone białka ubić na sztywno dodając cukier [muszą być tak sztywne, że po odwróceniu miski do góry nogami ni mogą z niej wylecieć]. Stale ubijając - dodać żółtka.

  3. Przesiać na pianę mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najniższych obrotach miksera lub ręcznie połączyć razem składniki. Przełożyć do przygotowanej wcześnie formy.

  4. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut. Po ty czasie tortownicę trzymać na wysokości 50-65 cm nad podłogą i dwukrotnie upuścić ciasto. Wstawić do piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

  5. [Przepis znaleziony na mojewypieki.blox.pl] Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elmo 18 lipca 2012 Świetny przepis. Biszkopt zawsze wychodzi znakomity:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 05 kwietnia 2012 upiekłam, upuściłam 2x , tort wyszedł wspaniały, dzięki za przepis, tylko tak dalej , pozdrawiam :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 29 lipca 2010 a to tutaj czytałam kiedyś o tym rzucaniu boszkoptem- niezły patent- faktycznie nie opada, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 11 marca 2010 Nie wiem, jescze prodiżem nie rzucałem, ale sądzę, że może się udać. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 10 marca 2010 Nie wiem czy dam rade go upuścic ,mam opory przed upuszczaniem ciasta !! : ]]]] Prodiżem tez mozna rzucać ?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 10 marca 2010 Bardzo fajny przepis :) Dodaję do ulubionych :)
Mirabelko,sernik zawsze zostawiam w piekarniku aż ostygnie (najczęściej piekę wieczorem i zostawiam na noc) wtedy nie opada :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 08 marca 2010 Chyba mam deja vu, bo widziałam ten przepis u Ciebie wczoraj :) z tym rzucaniem to świetny patent, ciasto nie opada ani o milimetr :) hehe, tak sobie pomyślałam - ciekawe czy z sernikiem (który też zazwyczaj opada) ten patent by działał :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ostra_papryczka 08 marca 2010 Ja nigdy nie dodaje proszku do pieczenia biszkoptu. Także śmiało mogę nazwać swój wypiek również prawdziwym biszkoptem :)) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń