Desery Przepis na:
Biszkopt bananowo-cytrynowy


Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2869
Dodano: 20.06.2018
Odsłon: 236
Składniki
- 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 l świeżo zsiadłego mleka
- 2 banany
- 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i dosypywać cukier. Gdy masa stanie się puszysta wmieszać delikatnie przesiane mąki. Przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20 minut.
-
W oddzielnych miseczkach zalać obie galaretki gorącą wodą. Wystudzić i dać do lodówki aby stężały.
-
Z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt znów włożyć go do tortownicy i skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą 1 do 1. Tężejącą galaretkę połączyć z zsiadłym mlekiem przy pomocy trzepaczki. Wylać na biszkopt. Banany pokroić na plasterki i wyłożyć na krem. Na wierzch druga gęstniejąca galaretka. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Komentarze do przepisu (9)

bryssska 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Świetne orzeźwiające ciacho ;-D Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
MMM <3 Poproszę kawałek do kawy ;) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

babeczka35 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Musi pysznie smakować :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Ciasto wyglada oblednie i bardzo apetycznie! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz