Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt bananowo-cytrynowy

Biszkopt bananowo-cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1813

Dodano:

Odsłon: 208

Takie ciasto świetnie smakuje w upalne dni. A krem do mojego biszkoptu nie jest zbyt kaloryczny. Jedyny minus to to , że przygotowanie torciku wymaga nieco czasu.

Składniki

  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 l świeżo zsiadłego mleka
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i dosypywać cukier. Gdy masa stanie się puszysta wmieszać delikatnie przesiane mąki. Przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20 minut.

  2. W oddzielnych miseczkach zalać obie galaretki gorącą wodą. Wystudzić i dać do lodówki aby stężały.

  3. Z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt znów włożyć go do tortownicy i skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą 1 do 1. Tężejącą galaretkę połączyć z zsiadłym mlekiem przy pomocy trzepaczki. Wylać na biszkopt. Banany pokroić na plasterki i wyłożyć na krem. Na wierzch druga gęstniejąca galaretka. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń