Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z 3 składników.

Biszkopt z 3 składników.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1124 Ocena: 12437

Dodano:

Odsłon: 7127

Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników. Podane składniki są na tortownicę 24 cm.

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek.

  2. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.

  3. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką.

  4. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy.

  5. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

  6. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy na kratce, i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

  7. Biszkopt przecięty nicią na 3 placki o grubości około 2 cm.

    Udanego wypieku!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń