Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem budyniowy i galaretką

Biszkopt z kremem budyniowy i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1192

Dodano:

Odsłon: 7285

proste, smaczne ciasto:)

Składniki

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1/2 l mleka + 1/2 szklanki
  • 1 budyń waniliowy + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 gram margaryny
  • + 1 galaretka truskawkowa
  • 2 galaretki cytrynowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka. delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. na złoty kolor (blaszka kwadratowa o wym. 24 cm.)

    Galaretkę truskawkową przygotowujemy w 400 ml wody. Gdy przestygnie wlewamy do silikonowej foremki serduszek. Wkładamy do lodówki żeby stężały. (ja zrobiłam w 2 foremkach i wyszło 30 serduszek)

  2. Gotujemy mleko z cukrami. w 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń i mąkę, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do zgęstnienia i chłodzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu (musi być bardzo schłodzony!).

  3. Na biszkopt wykładamy krem budyniowy i wtykamy zastygnięte serduszka. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 750 ml wody i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy do stężenia i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń