Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem kajmakowym i słonecznikiem

Biszkopt z kremem kajmakowym i słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 847

Dodano:

Odsłon: 235

Wiem,że sezon truskawkowy w pełni, ale czasem ma się ochotę na coś innego. Polecam lekki biszkopt z kremem kajmakowym, ze słonecznikiem prażonym z miodem i obowiązkowo soczysta truskawka do przegryzienia:)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: puszka masy kajmakowej
  • kostka masła
  • Prażony słonecznik:
  • 300 gram słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao na wierzch ciasta do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt.
    Jaja ubić w całości na gęstą masę jajeczną, powoli przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec w 180 st. przez około 35 minut.

    Słonecznik:
    Na maśle podprażyć słonecznik, dodać miód. Mieszać aż się zrumieni. Rozłożyć na talerze żeby wystygł, następnie pokruszyć. Miód w przeciwieństwie do cukru bardziej skleja słonecznik, przez co trudniej go kruszyć. Jednak smak jest zdecydowanie lepszy,dlatego polecam.

    Krem:
    Masło zmiksować na puch, potem powoli dodawać masę krówkową i dalej mieszać.

  2. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt, 1/3 kremu, pokruszony słonecznik
    2 blat biszkoptu/ 1/3 kremu, słonecznik
    3 blat biszkoptu, ostatnia część kremu, słonecznik.
    Na wierzch posypujemy kakao, ozdabiamy truskawką i gotowe:) Schładzamy w lodówce.

    W sezonie truskawkowym zostawiamy truskawki w miseczce obok ciasta, mimo, że wydaje, się, że połączenie nie do końca jest trafne to u nas sprawdza się doskonale. Znika zarówno ciasto jak i truskawki!!!


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń