Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto biszkoptowe, posmarowane delikatnym serkiem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i posypane soczystymi owocami. Słodycz ciasta i kremu została zbalansowana lekko kwaśnym smakiem porzeczki i borówki amerykańskiej.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 87
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 171
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 439
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 265
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 87
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 171
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 439
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 265
Składniki
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy krem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy silikonową łyżką z mascarpone. Przygotowanym kremem za pomocą szpachelki równomiernie rozsmarowujemy krem.
W krem wciskamy owoce. Pomagając sobie ściereczką/ręcznikiem kuchennym zwijamy roladę. Wierzch rolady możemy ozdobić owocami.