Do góry

Desery Przepis na:

biszkoptowa rolada z mascarpone, czerwonymi porzeczkami i borówkami

biszkoptowa rolada z mascarpone, czerwonymi porzeczkami i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1501

Dodano:

Odsłon: 3198

Puszyste ciasto biszkoptowe, posmarowane delikatnym serkiem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i posypane soczystymi owocami. Słodycz ciasta i kremu została zbalansowana lekko kwaśnym smakiem porzeczki i borówki amerykańskiej.

Składniki

5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

    Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

    Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.


  2. Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.


  3. W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy krem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy silikonową łyżką z mascarpone.
    Przygotowanym kremem za pomocą szpachelki równomiernie rozsmarowujemy krem.

  4. W krem wciskamy owoce. Pomagając sobie ściereczką/ręcznikiem kuchennym zwijamy roladę. Wierzch rolady możemy ozdobić owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń