Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie kochani!!! Nowy Rok zaczynamy na słodko blokiem czekoladowym. Deser niezwykle słodki, kojarzący się z czasami, gdy nie było zbyt wiele słodyczy w sklepach. Moja babcia często go przygotowywała.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 688
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 158
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1337
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 688
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 158
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1337
Składniki
Masło kroję w kostkę i wrzucam do garnka, stawiam na mały gaz i podgrzewam, aż masło się rozpuści. Dodaję cukier, kakao i mleko i dokładnie mieszam, tak aby nie było żadnych grudek. Ważne, aby masy nie zagotować! Wyłączam gaz i pozostawiam masę do przestudzenia.
Herbatniki kruszę na niewielkie kawałki. Do większej miski wsypuję mleko. Dodaję bakalie – można też dodać posiekane orzechy i suszoną żurawinę. Dodaję też pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie mieszam. Przelewam przestudzoną zawartość garnuszka i ponownie mieszam. Ciasto jest bardzo gęste, trzeba więc włożyć nieco wysiłku w mieszanie.
Keksówkę wyłożyłam folią spożywczą i przekładam masę równomiernie ją dociskając i wyrównując.
Tak przygotowany blok wkładam do lodówki na kilka godzin – musi się dobrze schłodzić. Po tym czasie wyjmuję ciasto z foremki – folia w tym doskonale pomaga. Pełne bakalii i chrupiących herbatników, obłędnie słodkie – rozpusta dla podniebienia :) Smacznego!!!