Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 16558

Dodano:

Odsłon: 45829

Witajcie kochani!!! Nowy Rok zaczynamy na słodko blokiem czekoladowym. Deser niezwykle słodki, kojarzący się z czasami, gdy nie było zbyt wiele słodyczy w sklepach. Moja babcia często go przygotowywała.

Składniki

  • 400g pełnego mleka w proszku
  • 200g bakalii
  • 80g herbatników
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło kroję w kostkę i wrzucam do garnka, stawiam na mały gaz i podgrzewam, aż masło się rozpuści. Dodaję cukier, kakao i mleko i dokładnie mieszam, tak aby nie było żadnych grudek. Ważne, aby masy nie zagotować! Wyłączam gaz i pozostawiam masę do przestudzenia.

  2. Herbatniki kruszę na niewielkie kawałki. Do większej miski wsypuję mleko. Dodaję bakalie – można też dodać posiekane orzechy i suszoną żurawinę. Dodaję też pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie mieszam. Przelewam przestudzoną zawartość garnuszka i ponownie mieszam. Ciasto jest bardzo gęste, trzeba więc włożyć nieco wysiłku w mieszanie.

  3. Keksówkę wyłożyłam folią spożywczą i przekładam masę równomiernie ją dociskając i wyrównując.

  4. Tak przygotowany blok wkładam do lodówki na kilka godzin – musi się dobrze schłodzić. Po tym czasie wyjmuję ciasto z foremki – folia w tym doskonale pomaga. Pełne bakalii i chrupiących herbatników, obłędnie słodkie – rozpusta dla podniebienia :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 03 września Zamiast łyżką można to zrobić ręką?,było by szybciej i dokładniej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodka 29 grudnia 2016 12 miesięcy później później, ale idealne na powitanie Nowego Roku;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń