Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Blok rybno-warzywny"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 436
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 436
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Składniki
Rybę umyj, osusz i podsmaż kilka minut na oleju (uważaj, by nie była usmażona, a jedynie lekko podsmażona). Usuń skórę, mięso podziel na małe porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Koperek umyj i posiekaj, paprykę i pomidor pokrój w kostkę, a ogórki zetrzyj na tarce.
Oba rodzaje kapusty przelej wrzątkiem i dokładnie odcedź. Gdy lekko ostygną, wymieszaj z rozdrobnioną papryką, pomidorem, ogórkami i koperkiem. Dopraw do smaku.
Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Ułóż warstwami: połowę kapusty z dodatkami, podsmażoną rybę oraz pozostałą kapustę. Lekko dociśnij.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, przykryj folią aluminiową. Zapiekaj około 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmij folię i połóż na wierzchu plasterki sera, by rozpuściły się i lekko zapiekły.
Jeśli chcesz, by zapiekanka była bardziej zwarta, kapustę wymieszaj z 1/4 szklanki gęstej śmietany z 2 roztrzepanymi jajkami i dodatkowymi 10 dag startego na drobno żółtego sera. Zapiekanka jest równie dobra na ciepło, jak i na zimno.
<strong>Sos chrzanowy</strong>
Mały pojemnik jogurtu naturalnego wymieszaj z 2 łyżkami majonezu, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodaj łyżeczkę startego chrzanu. Ponownie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Podawaj na zimno.Źródło: Tina