Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczniaki duszone po francusku

Przepis dnia 2016-05-04
Boczniaki duszone po francusku

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16204

Dodano:

Odsłon: 6499

Boczniak jest grzybem o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak jest bogaty w witaminy z grupy B, zawiera witaminy PP, związki mineralne, ponadto wykryto obecność B-D glukanu, substancji, która działa przeciwnowotworowo i kwas foliowy oraz enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 75 ml białego wina
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzieliłem trzony od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyłem na rozgrzane masło i podsmażyłem. Wyjąłem grzyby i na tym samym tłuszczu obsmażyłem do szklistości bardzo drobno posiekaną cebule i czosnek. Połączyłem cebulę z grzybami i szklanką rosołu, posoliłem, doprawiłem pieprzem. Dusiłem na wolnym ogniu. Gdy grzyby zrobiły się prawie miękkie wlałem wino, a na koniec duszenia dodałem śmietanę z mąką i posiekaną natką pietruszki. Zagotowałem i doprawiłem do smaku. Podałem z bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń