Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczniaki i pomidory

Boczniaki i pomidory

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Boczniaki i pomidory"

Składniki

  • 1 główka sałaty
  • 1 średnia cebula
  • 50 dag boczniaków
  • 20 dag żółtych pomidorów
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 45 minut

  2. Boczniaki umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać osolonym wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić, wystudzić. Sałatę dokładnie umyć, często zmieniając wodę, osuszyć, usunąć podgniłe listki, porwać (nie kroić!) na małe kawałki.

  3. Żółte pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Przygotować sos: 3 łyżki zalewy wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem kolorowym. Na półmisku rozłożyć sałatę i pomidory.

  4. Jajka rozbić, roztrzepać, dodać sól i pieprz. Boczniaki obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie, osączyć z nadmiaru tłuszczu, dodać do sałatki, polać sosem, posypać siekaną natką.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń